Inteligenta Emotionala

Toata lumea trage tare de IQ sau alte prostii care cataloghează omul dar nimeni nu se gândește ca sunt atât de mulți oameni cu IQ ridicat și totuși nu sunt realizați in viata.

De curând am început sa citesc : Daniel Goleman – Inteligenta Emoționala si Goleman face o conexiune intre inteligenta emoționala și caracter. Adica sunt atât de mulți oameni cu IQ mic , cu patru clase făcute și totuși realizați în viata în ceea ce privește salariul , postul , conturile în banca, dragoste etc. Eu unul mi-am pus un semn de întrebare si atunci am început sa cercetez . Bineînțeles am fost îndrumat de o buna prietena Gina spre anumite carți care trebuie citite.
In cele ce urmează am sa va spun părerea mea după ce voi citi cartea lui Goleman. (sau în timp ce o citesc)
Totul se bazează pe capacitatea noastră de a ne motiva și persevera în fata fustrarilor, de a stăpâni impulsurile și de a amâna satisfacțiile, de a ne regla stările de spirit și de a nu lasa necazurile sa ne întunece gândirea de a fi stăruitori si de a persevera.  E clar ca aceste calități fac diferențele intre un om reușit și unul care a căzut prada greutăților vieții si nu IQ sau altele .  Asta este inteligenta emoționala.
Aceasta se poate împarte in cinci domenii principale :
1.Cunoașterea emoțiilor personale : conștientizarea de sine , recunoașterea unui sentiment când apare – este piatra de temelie a inteligentei emoționale
2.Gestionarea emoțiilor : stăpânirea emoțiilor in asa fel încât sa fie cele  potrivite reprezinta capacitatea de a construi conștientizarea de sine
3.Motivarea de sine : autocontrol emoțional sau punerea emoțiilor in serviciul unui scop.
4. Recunoașterea emoțiilor în ceilalți : empatia care se bazeaza pe cunoașterea de sine emoțional vorbind sta la baza capacității de înțelegere a celorlalți. (EMPATÍE s. f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. )
5. Manevrarea relațiilor : arta de a stabili relații înseamna în mare capacitatea de a gestiona emoțiilor celorlalți.

Cunoasterea de sine

Goleman începe descrierea cunoașterii de sine printr-o veche poveste japoneza care mi-sa părut superba. Un războinic samurai l-a provocat pe un călugăr ZEN sa ii explice ce înseamna rai și iad. La care călugărul ii răspunde cu dispreț : „ Pleacă de aici mocofane nu am timp de prostii și de tine „ la care samuraiul nervos și uimit de tupeul călugărului scoate sabia și îl amenința ca poate sa îl omoare pe loc. La care călugărul ii răspunde calm : „Acesta este Iadul” . Samuraiul realizează ca era efectiv cuprins de manie și înțelege vorbele călugărului se oprește și face o plecăciune pentru iertare. La care călugărul ii spune : „Acesta este Raiul.” Asta înseamna cunoașterea de sine , de a fi in stare sa recunoști un sentiment înainte de a fi total înghițit de el. Cred ca de multe ori fiind prea ocupați cu ce se intampla in jurul nostru, cu imaginea noastră in societate si nu numai pierdem legătura cu ceea ce este mai important : sa ne cunoaștem pe noi. Extraordinar de ușor pierdem legătura cu realitatea noastră si o adoptam pe a altora. Nu degeaba a spus Socrate „Cunoaște-te pe tine însuti” .. știa omul ce zice.

Conștientizarea de sine nu este o forma de atenție care sa se lase purtata de emoții la voia intamplarii amplificând la un nivel superior ceea ce este perceput ci mai degrabă este un mod neutru de a menține reflecția de sine in toiul unor emoții turbulente. Ca exemplu atunci când ești maniat de moarte pe cineva dar totuși gândești : „Acesta este un sentiment de manie” chiar cand el te cuprinde. Principal cred eu este sa nu te lași prada acestui sentiment si asta o faci dacă poți sa il cataloghezi din prima si sa reacționezi ca atare. Sau cum spune John Mayer  sa fim : „conștienți atât de dispoziția in care suntem, cât si de gândurile pe care le avem despre aceasta dispoziție „. Astfel de oameni capabili sa conștientizeze aceste sentimente au o viziune mai sofisticata asupra vieții lor emoționale. Sunt persoane autonome, sigure pe limitele lor și au o privire pozitiva asupra vieții iar când sunt prost dispuși nu meditează pana la extrem asupra acestei stări , nu devine o obsesie și sunt capabili sa iasă ușor din stările respective. La pol opus cei care nu sunt foarte conștienți de sentimentele lor foarte ușor pot fi înghițiți de ele și nu le pot contempla în perspectiva. In mare nu dețin controlul asupra emoțiilor.

Ideal ar fi sa nu fii cuprins de aceste sentimente negative și sa le duci la extrem ajungând chiar la gesturi pe care poți sa le regreți mai târziu. Cuvântul de ordine este cumpătare și contemplare.

Reclame

4 păreri la “Inteligenta Emotionala

  1. Hey, bravo 🙂 Acum am vazut postul asta si se vede ca te-a prins cartea si ca ai inteles din ea exact ce trebuie.
    Cand esti in interiorul problemelor si te zbati ca pestele pe uscat inseamna ca trebuie sa te departezi si sa vezi „the whole picture”. Adica ce ai scris tu mai sus.
    Eu citesc acum o carte despre femei – barbati, felul cum suntem construiti, un fel de „manual de utilizare” pentru a intelege sexul opus, pe limbajul tuturor.O sa scriu despre santajul emotional curand 😉 .
    Spor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s