Legea și fotografia de stradă

„Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe” ,capitolul X, art.88 susţine următoarele: „Difuzarea unei opere care conţine un portret necesită autorizarea persoanei reprezentate în acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă sau să o comunice public fără consimţământul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani după moartea sa.

(2) În lipsa unei convenţii contrare, autorizarea nu este cerută dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza.
(3) Autorizarea nu este necesară pentru difuzarea unei opere care conţine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activităţilor sale publice;
b) unei persoane a cărei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezintă o adunare, un peisaj sau o manifestare publică”.

Noua lege efectiv taie din start dreptul la fotografia de stradă care, după cum am spus, implică fotografierea de subiecți umani, oamenii și sentimentele lor. Dacă pentru orice fotografie întăi cer acceptul deja fotografia nu mai este ceea ce doresc eu, subiectul fiind deja atenționat. Totusi pe Euroavocatura.ro :

„O alta delimitare este necesară, între fotografie și subiectul fotografiei. Faptul de a reproduce pe un site o fotografie cu un monument istoric sau o lucrare de artă nu inseamna ca se face comunica public acel monument istoric sau lucrare de artă. Comunicarea publică priveste fotografia și nu altceva. Desigur se pun probleme legate de dreptul fotografului de reproduce in fotografia sa monumentul sau opera de arta, dar aceasta problema priveste doar indirect faptul comunicarii publice prin internet.

De asemenea, dacă subiectul fotografiei este o persoană este necesar să fie respectat dreptul persoanei la imagine. Trebuie stiut că portretul unei persoane nu poate fi utilizat decat cu acceptul acesteia. Aceasta regulă nu se aplica persoanelor publice surprinse cu ocazia activităților lor publice, precum și in cazul în care portretul persoanei este doar un detaliu unei imagini de ansamblu. De asemenea, consimțămantul este considerat implicit pentru persoanele care sunt de profesie fotomodel.”

Voi ce parere aveti ?

Reclame

3 păreri la “Legea și fotografia de stradă

  1. eu am parerea ca-i o tampenie. cata vreme fotografiezi pe strada sau de pe strada, deci de pe domeniul public, nu vad nici un fel de obiectii posibile legate de acceptul subiectului sau al proprietarului subiectului (in cazul imobilelor sau altor proprietati: masini, animale, etc). gresesc?

  2. exact! e cale de scapare.

    in tot cazul, multumesc pentru fragmentul de lege evidentiat aici. sincer, nu am avut curiozitatea sa citesc legea asta da capo al fine, ci pe diagonala doar. e bine ca l-ai evidentiat. stiu cum sa ma pazesc de-acum, la o adica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s