Fotojurnalisti Onorați cu premii Pulitzer

Fotograful Agenţiei France-Presse  Massoud Hossaini a câştigat prestigiosul Premiul Pulitzer pentru fotografie Breaking News, în timp ce Craig F. Walker de la Denver Post a primit Pulitzer a doua oară în trei ani.

young girl crying after Afghan Shiites attacked by a suicide bomber

© Massoud Hossaini / Agenția France Presse

Massoud Hossaini a câștigat premiul Pulitzer în Breaking News Photography pentru imaginea sa cu o fată tânără plângând după ce şiiţi afgani care au luat parte la o ceremonie religioasă la un altar de la Kabul au fost atacați de un atentator sinucigaș. Este prima dată când Agenţia France-Presse a câștigat un Premiu Pulitzer.

Vorbind la Lens,  blog-ul de foto jurnalism al ziarului New York Times, Hossaini a povestit evenimentele care au dus la această imagine. „Femeile ţipau la mine,” Ajutor, ajutor, ajutor „,” Dl. Hossaini a spus. „Nu am putut, înregistram şi făceam fotografii.” Una dintre femei care ţinea un copil, a strigat după ajutor – celalalt copil al ei murise. Un alt barbat a ridicat copilul de la sol. Dar sângele curgea din cap. Omul a pus din nou copilul jos şi a plecat. În timp ce fotografia, Dl Hossaininu şi-a dat seama că plângea.

„Comitetul Premiului Pulitzer şi-a onorat unul dintre cei mai viteji şi cei mai buni foto-jurnalişti, Massoud Hossaini, iar atribuirea este o recunoaştere a insistentei AFP asupra calităţii şi angajamentul în toată zona jurnalistică”, a declarat directorul executiv AFP Emmanuel Hoog. „Bravo şi felicitări lui Massoud. Astăzi, în arena de ştiri, cuvintele fără imagini sunt sărace, iar imaginile fără text nu sunt de ajuns.Cele două se complimentează între ele -. Sunt esențiale pentru jurnalismul secolului 21 – fix sau mobil. ”

Într-o declarație lansată de AFP, Hossaini spune: „Sunt smerit să fiu un afgan, care poate fi o voce pentru viata şi momentele dureroase pe care oamenii de aici le au. Știu că oricine vede această fotografie se va gândi la fotograf, dar sper ca ei nu vor uita durerea pe care o are, în viata sa poporului Afganistanului. ”

Consiliul Pulitzer l-a onorat de asemenea pe Craig F. Walker de la Denver Post cu Premiul Pulitzer in fotografie pentru puternicul proiect fotografic „un veteran onorabil lăsat la vatră din Irak şi lupta cu un caz grav de stres post-traumatic”. Consiliul spune că imaginile „permit telespectatorilor să înţeleagă mai bine o problemă națională.”

Walker a câştigat deja un premiu Pulitzer în Fotografie în 2010 pentru „pentru portretul intim al unui adolescent care se alătură armatei la maximul de violenţă a insurgenţei din Irak, în intensa căutare de sens şi de umanitate.” Lucrarea a fost expusă la Visa pour l’Image în anul următor.

Consiliul Pulitzer a salutat, de asemenea activitatea lui John Moore, MacDiarmid Petru şi Chris Hondros de la Getty Images pentru „curajoasa acoperire a protestelor revoluţionare, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă, capturând haosul şi exuberanţa ca nişte oameni obişnuiţi să deschidă noi posibilităţi.” Hondros a fost ucis în Libia anul trecut, alături de fotograful şi regizorul Tim Hetherington.

Preluat de la Photographers honoured with Pulitzer Prizes – British Journal of Photography.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s